Četli jste už o detoxikaci? Je to tisíce let stará záležitost, díky níž se tělo čas od času pročišťuje a zbavuje škodlivin.
Metoda, kterou znají hlavně asijské kultury, omlazuje tělo i duši a v současné době zažívá opravdový boom.
Pojďme si tedy něco povědět o potravinách, které jsou k detoxikaci vůbec nejvhodnější.
Švestka pro detoxikaci
Ano, toto zdánlivě obyčejné ovoce může pomoci do značné míry pročistit organismus. Podobně jako třeba meloun obsahuje velké množství vody (až 80 procent) a pomůže nám i se snížením krevního tlaku nebo cholesterolu. V neposlední řadě má spoustu draslíku a jódu, který v naší stravě opravdu chybí. Pokud jste diabetici, raději se ale zaměřte na nějakou jinou potravinu, to kvůli vysokému obsahu přírodního cukru.
Citron
Chcete pomoci svému zažívání a zároveň trochu nastartovat metabolismus? Sklenka vody s pár kapkami citronu je pak určitě v pořádku – nejlépe ihned po ránu. A kromě jiného, citron je skvělým zdrojem vitamínu C, díky kterému budeme lépe spalovat tuky.
[hana-code-insert name=’strnky‘ /]
Zázvor
Ano, tohle určitě není pochutina pro každého. Některým lidem nezachutnají ani zázvorové žvýkačky. Přesto – zázvor dokáže usnadnit trávení většiny potravin (hlavně těch mastných), stejně tak pomůže jako prevence proti typicky zimním chorobám. A v neposlední řadě – uleví od nevolnosti, popíjet se dá ve formě čaje, ale proč si jej vlastně nedat i syrový?
Česnek
Česneková pomazánka, topinka, brambory s česnekem. Zdánlivě nezdravé potraviny, ale zdání opravdu klame. Vůbec nejzdravější je syrový – a kromě toho, že pomůže s detoxikací, má pozitivní vliv i na činnost srdce. Pokud máte rádi pálivé, tak je to doslova jasná volba!
Řeřicha
Tato zelená jednoletka se přidává nejčastěji do pomazánek, polévek či salátů. Má lehce štiplavou chuť a její lístky představují přímo extrakt vitamínů. A navíc – močopudné vlastnosti, jimiž řeřicha také oplývá, pomohou vyhnat z těla spoustu toxinů…
[hana-code-insert name=’seznam text‘ /]
Zdroj: Foto: shutterstock.com