Chystáte se investovat do nového kuchyňského vybavení? Kromě nové linky nebo třeba spotřebičů by se jistě hodilo pořídit i nový jídelní stůl. Vybrat ale ten správný může být docela fuška – zvlášť pokud přesně nevíte, podle čeho byste měli vybírat. My vám ale pomůžeme udělat správná rozhodnutí a užít si jídlo na tom nejlepším možném stole.
Rozměry
Při volbě správného rozměru je nutné myslet především na prostorové možnosti vaší jídelny. Obvyklá výška stolu je zhruba 75 cm a pokud chcete pohodlně stolovat, měl by každý strávník mít pro sebe alespoň 60 cm na šířku a 40 cm na hloubku. Stůl pro 4 osoby by proto měl měřit minimálně 120 × 80 cm. Při volbě rozměrů myslete také na dostatek místa pro židle okolo stolu. Pokud chcete místo klasických židlí zvolit spíše křesílka, mějte na paměti, že zaberou více místa a jsou také náročnější na manipulaci.
Je libo rozložit?
Rozkládací stoly samozřejmě nabízejí více možností a větší variabilitu. Můžete tak snadno získat extra místo pro až 4 spolustolovníky. Ideální, je, pokud máte rozkládací díl uložen pod stolovým plátem a můžete jej tak rozložit skutečně vmžiku.
Pevné nohy
Umístění noh pod stolovým plátem je také zásadní pro možnosti usazení stolovníků. Dnes je obvyklé umístění noh co nejvíce do kraje stolu tak, aby se prostor pod stolem dal pohodlně využít a daly se pod ním dobře natáhnout nohy. Ve velké oblibě bývá také kovové podnoží, které lze umístit i doprostřed plátu, čímž můžete ještě více ušetřit prostor okolo stolu. Koupit nohy ke stolu jde často také samostatně, takže s konečným řešením můžete libovolněji nakládat.
Volba materiálu
Klíčové je, aby jídelní stůl ladil s ostatními prvky interiéru. Je dobré si uvědomit, že použití různých dřevin vedle sebe může působit nejednotně, ale existují typy dřevin, které se vzájemně dobře doplňují.