Velikonoce v Uhříněvsi

Velikonoční svátky slaví lidé věřící i nevěřící a každý jimi vítá a uctívá to, co uzná za vhodné. Nejinak tomu je i ve slávne části Prahy – Uhříněvsi, kde bok po boku tokají dva holoubci a sláví tyto svátky. Ovšem tak nějak po svém 😀 Dodržování tradice chce hodně obětavosti, síly, a bolesti 😀

1. den půstu: Popeleční středa (46 dní před Božím hodem velikonočním) U popeleční středy se traduje: Kdo o masopustním úterku (před Popelečnou středou) bude tancovat přes půlnoc, objeví se mu čert v zeleném kabátě a bude strašit takového neznaboha! Tady se lze jenom domnívat, že Iveta po půlnoci netančila, protože nebyla schopná. Takže žádný čert nehrozí a nikdo ji strašit nebude. Bohužel i když netančila, strašák v podobě exekuce na barák je tady pořád.

2. den půstu: Pytlový čtvrtek (45 dní před Božím hodem velikonočním) Tohle je jediný den, kdy prim na poli Uhříněvské haciendy hraje pouze Josef. Co dělá s pytlíkem nevíme. Můžeme se jen domnívat, že se v tento den snaží vysypat prach,  případně kartáčovat odumřelé buňky .-)

33. den půstu: 5. neděle postní – Smrtonosná „Indica“ (14 dní před Božím hodem velikonočním) Smrtonosnou neděli vzal Josef doslova a do písmene. Ráno po návrate  z koncertu ve Frenštáte, zaparkoval půjčený vůz mimo parkovací místo a málem tak přizabil jak svou drahou šukendu, tak další osádku vozu.  Psala jsem o tom v článku Rychtář všechno kamufloval, domnívá se 99% lidí. Tady každá rada drahá…příště Josefe neberte názvy vážně.

1. den Velikonočního týdne: Modré pondělí (někde Žluté; 6 dní před Božím hodem velikonočním) Iveta má opět modráka, modré pondělí ani jinak začít nemohlo. Nicméně, nestalo se tak úmyslně, Josef prý nebarvil. Za vše může pouze a jen nekvalitní kuchyň od Angličana. Jaké nástrahy ji ještě potkají, než ji pozná dokonale?

2. den Velikonočního týdne: Šedivé úterý (5 dní před Božím hodem velikonočním) V rytmu Josefa. jeho hlavinka se nám zabarvuje do šediva. Ex papá Ratzinger by mu mohl závidět.

[hana-code-insert name=’strnky‘ /]

3. den Velikonočního týdne: Sazometná středa (Škaredá, Černá, Smetná; 4 dny před Božím hodem velikonočním) nebo chcete-li škaredá středa – tak ta teda byla. Škaredá hlavně opět pro Josefa Rychtáře, milence, ochránce, uklízečku a šukače Ivety Bartošové. Nejen že dostal pokutu 250 tisíc korun za urážky na adresu právničky své exmanželky, Sedloňové, ale navíc si zadělal na další průšvih v podobě nemístních narážek přímo u soudu:-D

4. den Velikonočního týdne: Zelený čtvrtek (3 dny před Božím hodem velikonočním) sláva Josefovi na výsosti. V tento den se traduje jíst všechno zelené. Iveta má tedy opravdu svůj první velkolepý den. Snídani zahajuje jako obvykle malým zeleným. Následuje ranní doušek Absinthu a celý den už pouze a jen příjem tekutin v podobě Božkov pepermintky. Poprvé v živote dodržuje doporučený režim pití, proto taky zelená upadá do kómatu v poledních hodinách. Josef se snaží ze všech sil udržet Ivetu v bdělém stavu lékem zvaným  alpa Lesana v duchu tradice.

5. den Velikonočního týdne: Velký pátek (2 dny před Božím hodem velikonočním) Tady je den jako stvořený pro erotické hrátky. Iveta po zelené noci, ještě nenabrala tu správnou kondici, přesto všechno co v ten den vidí, je pro ni obrovské až velké. Samozřejmě Josef ji v tom neodporuje, naopak vše zveličuje, protože i to málo co má, je opravdu nad všechny dary světa.

6. den Velikonočního týdne: Bílá sobota (1 den před Božím hodem velikonočním) Všude bílo, všude. Na prostěradle, na zdi, na zahrádce. Všude bílo a to větrníky nebyli v plánu.

7. den Velikonočního týdne: Boží hod velikonoční.  Tady název svátku vezme Josef opět v duchu tradice a ledabyle bude Ivetou pohazovat z kuchyně do předsíně, z koupelny do obýváku  a bude to opravdu Boží. Boží hod. Jenže nastala chyba v matrixu a něco se  nám nedaří, protože jsme opět u modrého pondělí a nikoliv velikonočního.

Velikonoční pondělí (Červené; 1 den po Božím hodu velikonočním) Naštěstí velikonoční se někde nazývá i takzvané červené pondělí a krve tady bude evidentně dostatek.

Jak je vidět, rodinka z Uhříněvsi dodržuje tradice. Je nutné podotknout, že málokdo, tak vážně bere svátky jako právě on a ona v mé fikci, která slouží jen pro pobavení. Ale jak samotná vím….nic není nemožné a třeba to právě tak může být. 😀

Přeji Vám příjemné velikonoční svátky a snad nedojde na naši fikci. Zhruba 55% se vyplnilo a zbytek nebude problém 😀

[hana-code-insert name=’seznam text‘ /]

Velikonoce v Uhříněvsi


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno